vakorganisatie

Wat doen vakorganisaties?

De belangrijkste taak van een vakorganisatie is het onderhandelen over arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan loon, de CAO en bijvoorbeeld over werktijden en arbeidsomstandigheden.

vakorganisatie

Wat kan een vakorganisatie doen voor haar leden?

Een vakbond kan veel voor werknemers betekenen. Zelfs meer dan de meeste zich realiseren. De grootste vakorganisaties in Nederland zijn de FNV, CNV en De Unie. 

Die primaire taak van de vakbond is het bundelen van de krachten van werknemers zodat een collectief kan worden gevormd. 

Door de vorming van dit collectief kan op een gelijkwaardig niveau gesproken worden met werkgevers en politieke organen. Zo kunnen vakorganisaties vanuit de belangen van werknemers afspraken maken met grote bedrijven, branches of politiek die je als individueel persoon niet zou kunnen realiseren. Denk ook over bijvoorbeeld de beloningsverhoudingen binnen een organisatie.

Hier uit blijkt ook dat de grootte van een vakbond de onderhandelingskracht bepaalt.

Wat kan een vakorganisatie betekenen voor jou als individu?

Een vakbond onderhandelt over rechten en plichten van werknemers. Als lid hoef je dat dus niet zelf te doen, maar dat wordt voor jou gedaan. 

Je snapt dat je als collectief sterker staat in een onderhandeling dan als een individueel lid. Een belangrijk onderdeel om lid te worden is dat de vakorganisatie de belangen van de werknemers behartigt bij een reorganisatie of bij ontslagen. 

Denk hierbij aan het opmaken en uitonderhandelen van een sociaal plan. Je kan dus ook bij de vakbond terecht voor juridische bijstand en advies.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *