Ongewenst gedrag en de rol van de OR of ongewenste gedragsvormen

Ongewenste gedragsvormen en de rol van de ondernemingsraad (OR)

Er zijn diverse vormen van misdragingen op de werkvloer waar we maar niet vanaf komen. Hoe komt het toch dat er in veel organisaties niet echt sprake is van een veilige werkomgeving. Eigenlijk heel erg triest. 

Ik noem bewust ‘veel organisaties’ omdat het namelijk niet alleen bij de omroepen gebeurt het is in iedere branche aanwezig – niemand uitgezonderd. En de vraag is: hoe komen we daar nu vanaf?

Wat zien we in veel organisaties?

Er zijn natuurlijk ook best wel goede organisaties die specifiek beleid hebben geformuleerd waar ook naar wordt gehandeld. En evenzogoed zijn er bedrijven met beleid die situaties ontkennen of anders interpreteren.

In menige organisatie worden misdragingen (voor zover bekend) in de doofpot gestopt. Dit vanuit de gedachte dat ‘de organisatie er geen nadeel van mag ondervinden’. Veel bestuurders (directeuren) prediken deze gedachtengang. De buitenwereld mag dit niet te horen krijgen want dan zijn we klaar. 

Leidinggevenden volgen deze gedachtengang blindelings – voorzover ze zelf niet degenen zijn die aangesproken moeten worden. Want ja, wanneer dit uitkomt dan hebben wij als organisatie een groot probleem. Vreemde gedachtengang toch. 

Want nu komt het uit en wat blijft er nog van die organisaties over? Een dergelijke ramp is namelijk niet te overzien. 

Bij ons gebeurt het niet …

Daarnaast zijn er organisaties die er sterk van overtuigd zijn dat het niet bij hun aan de orde is. En misschien is dat ook zo. Voor medezeggenschapsorganen zou het goed zijn om exitgesprekken met vertrekkende collega’s te voeren – dus niet alleen HRM. Ik ken verschillende ondernemingsraden die deze gesprekken voeren en krijgen vaak te horen dat men zich niet thuis voelt (zich niet opgenomen voelen in het team) en dat de stijl van leidinggeven hen er heeft toe bewogen om te gaan solliciteren – en soms nog erger. 

Wanneer de ondernemingsraad dit bespreekbaar maakt in het overleg met de bestuurder (directeur) wordt het afgedaan door te benoemen dat er interpretatie verschillen zijn. En soms zegt een bestuurder dat leidinggevenden of de aansturing van die leidinggevende onder zijn of haar competentie (bevoegdheden) valt en dat de ondernemingsraad daar niets over kan/mag zeggen. 

En de rol van de ondernemingsraad dan?

Ja, die rol van de ondernemingsraad spookt ook maar door mijn hoofd. Het is een vertegenwoordiger van de achterban en dus zou de ondernemingsraad op de hoogte moeten zijn van misstanden in de organisatie.  

En misschien kaart ik nu een ander punt aan: hoeveel vertrouwen heeft de achterban in de ondernemingsraad? 

Je zou dus denken dat er toch ergens signalen moeten zijn opgevangen over eventuele misstanden, toch? Denk bijvoorbeeld aan ziekteverzuimcijfers of een hoog verloop?

Die OR-leden zijn toch geen struisvogels die hun kop in het zand steken? 

Ontbreekt het aan lef om het onderwerp aan te kaarten? Hoe is bijvoorbeeld het overleg met de vertrouwenspersoon georganiseerd? Heeft de ondernemingsraad überhaupt overleg met bijvoorbeeld de Arbo-arts? En zo kunnen er nog vele andere vragen worden gesteld. 

Belangrijk is dat dit alles gaat over jouw achterban die je als ondernemingsraad dient te vertegenwoordigen in het overleg met de bestuurder. 

Misschien heeft de ondernemingsraad een ‘slapend bestaan’ of maakt men zich meer druk over ‘strategische visie van de organisatie’. Het kan ook zijn dat men de handen vol heeft met allerlei andere veranderingen in de organisatie. Maar iedereen mag er toch van overtuigd zijn dat er iets moet gebeuren?

En misschien vinden de ondernemingsraden het een lastig onderwerp. Dat kan ook. We weten niet goed hoe we dit kunnen aanpakken. Misschien is het dan een tip om de podcast te beluisteren over ongewenst gedrag in organisaties. 

Ga aan de slag als ondernemingsraad

Ontdek nu de kracht van de ondernemingsraad in het aanpakken van ongewenste gedragsvormen. Met de gratis E-cursus Ongewenste gedragsvormen en de rol van de ondernemingsraad leer je alles wat je moet weten om effectief op te kunnen treden.

Ben je het zat om ongewenst gedrag op de werkvloer te zien en er niets aan te kunnen doen? Wil je de stem van de medewerkers laten horen en een positieve verandering teweegbrengen? Dan is deze E-cursus jouw sleutel tot succes!

In deze E- cursus ontdek je wat er precies wordt verstaan onder ongewenste gedragsvormen en hoe de ondernemingsraad een cruciale rol kan spelen in het voorkomen en aanpakken ervan. Leer hoe je een cultuur van respect en harmonie kunt bevorderen, waarin iedereen zich veilig voelt en optimaal kan presteren.

Waar wacht je nog op? Neem nu de controle over en maak gebruik van deze kosteloze kans om je expertise te vergroten. Schrijf je vandaag nog in voor onze gratis E-cursus Ongewenste gedragsvormen en de rol van de ondernemingsraad en maak een verschil binnen jouw organisatie.

Claim jouw plek nu en zet de eerste stap naar een gezonde en productieve werkomgeving. Klik hieronder om je direct in te schrijven. Samen kunnen we een verschil maken!

De E-cursus: Ongewenste gedragsvormen en de rol van de ondernemingsraad

Hieronder kan je je inschrijven voor de gratis E-cursus Ongewenste gedragsvormen en de rol van de OR

Na de inschrijving ontvang je een mail om je inschrijving te bevestigen en daarna kan je inloggen op deze website.

Naam
E-mailadres
Wachtwoord
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *