wat haal je uit de ondernemingsraad

En wat haal je uit de OR?

Bij de inleiding van deze informatie over de ondernemingsraad zijn we gestart met bouwen. Aan de hand van vragen hebben we de muren opgetrokken, de ramen en de deuren erin gezet, geschilderd en de inrichting geregeld.

wat haal je uit de OR

Wat haal je uit de OR?

Nou staat het er, het huis dat ondernemingsraad heet. Voor de laatste keer lopen we er bij wijze van oplevering nog even doorheen. Een ondernemingsraad geeft de mensen in een organisatie zeggenschap.

Door met de bestuurder te overleggen komt er aandacht voor wensen, ideeën, voorstellen, mogelijkheden die op hun beurt de bestuurder helpen om een breder zicht op de organisatie te krijgen.

Daarbij ontdek je dat deze man of vrouw meestal anders in elkaar zit dan je vooraf dacht. Dat kan mee- of tegenvallen. Maar hopelijk het eerste.

Je merkt dat het betrokken zijn bij het realiseren van beleid de ogen opent voor het feit dat aan een zaak vaak veel meer kanten zitten dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden.

Je onderkent dat een ondernemingsraad heel wat aankan en met oplossingen komt waar je in je eentje minder snel op zou komen. Je pikt en passant op dat het lastig is om vooroordelen te omzeilen.

Kijk op de valreep nog maar eens naar dit kleine dingetje:

.kele.

qkeleq

Bij deze opgave komen dezelfde letters op de punten voor en achter. Als het geheel wordt uitgesproken is het een normaal Nederlands woord maar als je het geschreven ziet lijkt het nergens op. Stuur de oplossing naar …………

Nee, dat is maar een grapje. Al diverse letters geprobeerd? En was nummer zeventien van ons alfabet er bij? Snel weer verworpen? Toch is dat hem.

Zit er maar niet mee. Er kraait toch verder geen haan naar. Hierin zit misschien nog een valkuil voor de ondernemingsraad. Je hebt soms hard aan een kwestie gewerkt, en je denkt misschien dat het nergens toe leidt en dat het allemaal tegenzit.

Maar toch zijn er dan vaak nog mensen met een idee die weer iets anders proberen, een eindje doorboksen en tenslotte toch nog de q vinden.

Misschien is dat de goede instelling: oplossingen zijn er om gevonden te worden. We kunnen het onszelf dus knap lastig maken als we de dingen moeilijker voorstellen dan ze in werkelijkheid zijn.

Op een scheurkalender stond het volgende wel eens:

kalenderspreuk

Het wordt tijd om de spullen in te pakken en de bouwplaats te verlaten. Alles staat er.

Met deze informatie hebben we samen gemetseld aan je fundament, zodat je gemakkelijker je steentje kan bijdragen.

Veel plezier met en in je ondernemingsraad!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *