Hoe krijgt de ondernemingsraad een gezicht?

Hoe krijgt de OR een gezicht?

Een willekeurig stel mensen treft elkaar in de ondernemingsraad. Van overal uit het bedrijf, van allerlei afdelingen, maar helaas van sommige ook niet. Het kan een lid van een vakorganisatie zijn of iemand van de vrije lijst.

Hoe krijgt de OR een gezicht?

Het hogere kader tref je weinig aan met als reden dat men vaak al buiten de ondernemingsraad om uitvoerig met het bedrijfsbeleid bezig is geweest.

In de ondernemingsraad ziet men zich dan gedwongen om soms voor een bepaalde regeling te zijn waar men met een andere pet op tegen was. Het hoeft geen belemmering te zijn maar veelal wordt het zo gezien.

Spannend is ook dat men soms in de ondernemingsraad , met de eigen mensen, harder moet werken voor een standpunt dan in het overleg met de bestuurder. Je hebt wel eens moeite om elkaar te begrijpen en te plaatsen.

Mensen kunnen sterk verschillen. Niet iedereen discussieert even logisch en helder. Men dwaalt af en wil of kan iets gewoonweg niet accepteren.

Maar dat wordt mettertijd wel anders als je elkaar beter leert kennen en vertrouwen. De meeste energie  zal dan ook moeten gaan zitten in de vraag wat de ondernemingsraad nu precies wil of met andere woorden waar de ondernemingsraad voor gaat.

Wat wil hij bevorderen?

Er moet een doel zijn en een plan.

  • Wat wil men uitstralen?
  • Wil men vooraf of achteraf reageren?
  • Zijn er mensen voor de verschillende strategieën in huis?
  • Hebben we en nemen we er de tijd voor?
  • Durven we te kiezen?

Een ondernemingsraad die zich beperkt zou het wel eens ver kunnen schoppen. Zo’n ondernemingsraad hanteert de SMART als afkorting naast de SWOT en de LSD.

gezicht van de ondernemingsraad

Specifiek | Meetbaar | Acceptabel | Realistisch | Termijn

Ad 1: Men heeft de doelen omschreven. Het gaat om dit en dat en we doen het zus.

Ad 2: Men noemt streefgetallen, bakent het terrein af.

Ad 3: Men gaat achter iets aan waar men in meerderheid voor is.

Ad 4: Men handelt op grond van enige toepasbaarheid. Kunnen we het aan?

Ad 5: Men legt zaken en taken in de tijd vast.

Met andere woorden, smoel krijg je door na te denken over de hoeveelheid werk die je aankunt en daarbij een aanpak kiest die het karwei helpt realiseren.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *