De OR en geheimhouding
Iedere ondernemingsraad krijgt er in zijn zittingsperiode wel eens mee te maken: geheimhouding.
Een voorbeeld: tijdens de vergadering met de bestuurder wordt aan het einde van zijn verhaal door de bestuurder aangegeven … oh ja, voordat ik het vergeet – ik wil graag dat deze informatie binnen deze vier muren blijft.
De leden van de ondernemingsraad kijken elkaar aan en de voorzitter spreekt uit dat de OR het niet verder zal rondbazuinen. Tsja, wat moet je anders?
Na de vergadering komen de leden bij elkaar en zeggen tegen elkaar ‘dit kan toch zo niet?’. We hebben het toch ook nog in de cursus over gehad en nu gebeurt ons dit. Hoe nu verder?
Soms overvalt het je als ondernemingsraad. Wat doe je wanneer de bestuurder zijn hele verhaal vertelt en aan het einde vertelt hij doodleuk dat het onder de geheimhouding valt. Wat doe je dan als OR? Je kan toch moeilijk zeggen ‘sorry, daar gaan we niet mee akkoord’. De sfeer zal er niet beter van worden.
Waarom geheimhouding?
Een voor veel bestuurders belangrijk argument is om ‘onrust’ zien te voorkomen. Maar is dat ook zo?
De OR wordt ergens in de tijd aangesproken op geruchten in de organisatie en wat zeg je dan? Ga je het ontkennen of zeg je dat je weet wat er gaat gebeuren maar dat je niets mag zeggen. Accepteert de achterban dergelijke uitspraken?
Waarschijnlijk niet. Want wanneer je vertelt dat je het weet maar dat je er niets over mag zeggen zal uitmonden in ‘wat een fijne OR hebben wij toch’. Echte vertegenwoordigers van de achterban. En ook in de OR zelf wordt het er niet leuker van.
En het wordt misschien nog erger wanneer je hebt gezegd nergens van te weten en de bestuurder vertelt doodleuk op een bijeenkomst met de achterban dat hij met de OR heeft overlegd.
Collega’s kijken je aan …
Onrust voorkomen
In vele gevallen is de term ‘onrust’ dus het enige argument voor het opleggen van de geheimhouding. De gedachtengang is dat bij een reorganisatie waarin een aantal ontslagen en organisatieveranderingen aan de orde zijn de werknemers met elkaar in discussie gaan of dat er verzet komt.
En juist in die situatie kan de OR van grote waarde zijn door het gesprek met collega’s aan te gaan en hun zorgen op de overlegtafel te leggen.
Maar blijkbaar legt dat argument bij die directies geen gewicht in de schaal.
Webinar over geheimhouding
Op 5 september aanstaande organiseren Wim van Santbrink (MZ Leeuw) en Jan Bubberman (Bubberman Training & Advies) een webinar over de geheimhouding.
We gaan dan in gesprek met mr. Drs. Stefan Jansen. Stefan Jansen is advocaat bij de Voort Advocaten en Mediators in Tilburg en is gespecialiseerd in medezeggenschapsrecht.
Aanvang van het webinar is 16.00 uur en het duurt tot maximaal 17.00 uur.
Iedereen kan het webinar ‘gratis’ bijwonen en je kan je eigen vragen stellen. Als je erbij wilt zijn meld je dan aan op deze pagina.
Planning webinars
Ben je benieuwd naar de andere webinars? Kijk dan op deze pagina.
Het kan zijn dat het je niet lukt om die dag erbij te zijn. Je kan het webinar in de vorm van een podcast later nog eens beluisteren op deze pagina.